SK CZ
  1. Domovská stránka
  2. Aktuality, novinky, zajímavosti
  3. Komory Vötschoven VHM pro aplikaci mikrovlnné dezinfekce. Bezpečně likvidují bakterie při výrobě potravin.

Komory Vötschoven VHM pro aplikaci mikrovlnné dezinfekce. Bezpečně likvidují bakterie při výrobě potravin.

21.1.2020
David Groh

Komory Vötschoven VHM pro aplikaci mikrovlnné dezinfekce. Bezpečně likvidují bakterie při výrobě potravin.

Nedávný skandál s potravinami nakaženými bakterií Listeria překvapil mnoho tuzemských spotřebitelů. I z takových důvodů hledají výrobci potravin nové způsoby, jak spolehlivě, ekonomicky a bezpečně ochránit svou produkci před kontaminací bakteriemi. V mikrovlnných dezinfekčních komorách Vötschoven vidí náš partner, společnost Weisstechnik, osvědčené řešení pro jednoduchou, spolehlivou a ekologickou dezinfekci přepravních kontejnerů, výrobních pásů a dalších nástrojů používaných při výrobě potravin. Patentovaný proces byl vyvinut společně s norskými partnery SINTEF a Plastservice. Testován byl u předního norského producenta lososů, firmy Nordlaks.

Bezpečnost potravin chrání spotřebitele a výrobce.

Bakterie Listeria vznikají a množí se při zpracování čerstvých ryb a masa. Rovněž se množí při nízkých teplotách a ve vakuově balených potravinách, což je pro spotřebitele obzvláště nebezpečné. U zdravých dospělých je Listerióza, choroba způsobená Listerií, obvykle neškodná. Pro lidi s oslabeným imunitním systémem, starší osoby, děti a těhotné ženy je však listerióza velkým nebezpečím a může vést k vážným onemocněním nebo dokonce ke smrti. Proto je nesmírně důležité, aby společnosti zpracovávající maso a ryby dělaly vše pro hygienicky dokonalou výrobu, aby chránily spotřebitele před zdravotními riziky a výrobce potravin před ekonomickými důsledky stažení potravin z trhu.

Pomáháme vytvářet hygienické výrobní linky.

https://kaitrade.cz/media/aktuality/3988-vwt-mikrow-desinfk-hp-banner-open-persp-851x553px-20190808pngpagespeedcezduogygvvn.png

Během výroby a zpracování přicházejí ryby, maso a další suroviny do styku s dopravními pásy, kontejnery a výrobními zařízeními. Proto musí být všechno čištěno velmi pečlivě a hygienicky. To, co je relativně snadné udělat například s novými kontejnery s hladkým povrchem, se s věkem stává stále více problematické. Starší kontejnery často poškozují praskliny, které umožňují pronikání vody do izolační vrstvy. Situace je podobná u dopravních pásů. I zde jsou některá místa, zejména na kloubech, velmi obtížně čistitelná. Protože klasické čisticí procesy s chemickými činidly nebo UV světlem zde dosahují již svých limitů, bakterie nacházející se v těchto místech mají vynikající podmínky, aby se množily téměř bez překážek.

Testovací projekt s komorami Vötschoven potvrzuje míru redukce bakterií až 99,99%.

Společnost Nordlaks Produkter AS, jeden z předních norských producentů lososa z akvakultury, tento problém uznala již v roce 2012 a zahájila pilotní projekt společně se společností Plastservice, poskytovatelem plastových krabic, a také s naším partnerem, společností Weisstechnik. Otázkou bylo, zda a jak může použití mikrovlny zabránit kontaminaci nejenom bakterií Listeria. Dopravní kontejnery a pásy byly tepelně ošetřeny v průmyslové mikrovlnné dezinfekční komoře. Mikrovlny pronikají plastem a ohřívají vodu v ještě mokrých, čerstvě umytých nádobách a pásech. Tento ohřev probíhá na krátkou dobu a zabíjí zmíněné bakterie a patogeny. Podle studie nezávislého institutu SINTEF v Norsku. Míra redukce je 99,9 % pro dopravní pásy a 99,99 % pro přepravní kontejnery (redukční faktor protokolu 3 a 4). Na rozdíl od ošetření UV zářením se účinek neomezuje pouze na povrch, ale také na místech, které jsou obtížně přístupné, například uvnitř nádoby nebo v různých závěsech.

Mikrovlnná dezinfekční komora zajišťuje hygienu způsobem šetrným k životnímu prostředí.

Základem patentovaného postupu jsou průmyslové mikrovlnné dezinfekční komory, které díky své šestihranné podobě zajišťují obzvláště rovnoměrné rozložení mikrovln. Všechny plasty, jako jsou PE, PP a PFTE, mohou být dezinfikovány v pecích. Díky vnitřnímu objemu až 4 200 litrů jsou vhodné i pro velké přepravní kontejnery do objemu 1000 litrů. Komory pracují s výkonnými magnetrony 2,45 GHz a jsou standardně k dispozici s výkonem 24 kW, na vyžádání s výkonem 36 kW. Tyto komory Vötschoven jsou robustní a vhodné pro průmyslové použití, vyrobeny z nerezové oceli (vně 1.4301, uvnitř 1.4404). Lze je snadno integrovat do již fungující výrobní linky, jako dávková / dočasná verze pro individuální montáž nebo jako dlouhodobé řešení. Komory splňují všechny příslušné požadavky směrnice o strojních zařízeních 2006/42 / ES a DIN EN 60519-6.

Patentovaný proces je úspěšně používaný již od roku 2018

Po zkušební fázi, od roku 2018 pracuje mikrovlnná dezinfekce velmi úspěšně. Vedoucí závodu Arne Andersen vysvětluje: „Kontaminace nádob biofilmem je hlavní výzvou v potravinářském průmyslu.

I my v Kaitrade se snažíme s našimi službami a produkty podpořit výrobce v České a Slovenské republice.