Bezpečnost potravin chrání spotřebitele a výrobce.
Bakterie Listeria vznikají a množí se při zpracování čerstvých ryb a masa. Rovněž se množí při nízkých teplotách a ve vakuově balených potravinách, což je pro spotřebitele obzvláště nebezpečné. U zdravých dospělých je Listerióza, choroba způsobená Listerií, obvykle neškodná. Pro lidi s oslabeným imunitním systémem, starší osoby, děti a těhotné ženy je však listerióza velkým nebezpečím a může vést k vážným onemocněním nebo dokonce ke smrti. Proto je nesmírně důležité, aby společnosti zpracovávající maso a ryby dělaly vše pro hygienicky dokonalou výrobu, aby chránily spotřebitele před zdravotními riziky a výrobce potravin před ekonomickými důsledky stažení potravin z trhu.
Pomáháme vytvářet hygienické výrobní linky.

Během výroby a zpracování přicházejí ryby, maso a další suroviny do styku s dopravními pásy, kontejnery a výrobními zařízeními. Proto musí být všechno čištěno velmi pečlivě a hygienicky. To, co je relativně snadné udělat například s novými kontejnery s hladkým povrchem, se s věkem stává stále více problematické. Starší kontejnery často poškozují praskliny, které umožňují pronikání vody do izolační vrstvy. Situace je podobná u dopravních pásů. I zde jsou některá místa, zejména na kloubech, velmi obtížně čistitelná. Protože klasické čisticí procesy s chemickými činidly nebo UV světlem zde dosahují již svých limitů, bakterie nacházející se v těchto místech mají vynikající podmínky, aby se množily téměř bez překážek.
Testovací projekt s komorami Vötschoven potvrzuje míru redukce bakterií až 99,99%.
Společnost Nordlaks Produkter AS, jeden z předních norských producentů lososa z akvakultury, tento problém uznala již v roce 2012 a zahájila pilotní projekt společně se společností Plastservice, poskytovatelem plastových krabic, a také s naším partnerem, společností Weisstechnik. Otázkou bylo, zda a jak může použití mikrovlny zabránit kontaminaci nejenom bakterií Listeria. Dopravní kontejnery a pásy byly tepelně ošetřeny v průmyslové mikrovlnné dezinfekční komoře. Mikrovlny pronikají plastem a ohřívají vodu v ještě mokrých, čerstvě umytých nádobách a pásech. Tento ohřev probíhá na krátkou dobu a zabíjí zmíněné bakterie a patogeny. Podle studie nezávislého institutu SINTEF v Norsku. Míra redukce je 99,9 % pro dopravní pásy a 99,99 % pro přepravní kontejnery (redukční faktor protokolu 3 a 4). Na rozdíl od ošetření UV zářením se účinek neomezuje pouze na povrch, ale také na místech, které jsou obtížně přístupné, například uvnitř nádoby nebo v různých závěsech.
Mikrovlnná dezinfekční komora zajišťuje hygienu způsobem šetrným k životnímu prostředí.
Základem patentovaného postupu jsou průmyslové mikrovlnné dezinfekční komory, které díky své šestihranné podobě zajišťují obzvláště rovnoměrné rozložení mikrovln. Všechny plasty, jako jsou PE, PP a PFTE, mohou být dezinfikovány v pecích. Díky vnitřnímu objemu až 4 200 litrů jsou vhodné i pro velké přepravní kontejnery do objemu 1000 litrů. Komory pracují s výkonnými magnetrony 2,45 GHz a jsou standardně k dispozici s výkonem 24 kW, na vyžádání s výkonem 36 kW. Tyto komory Vötschoven jsou robustní a vhodné pro průmyslové použití, vyrobeny z nerezové oceli (vně 1.4301, uvnitř 1.4404). Lze je snadno integrovat do již fungující výrobní linky, jako dávková / dočasná verze pro individuální montáž nebo jako dlouhodobé řešení. Komory splňují všechny příslušné požadavky směrnice o strojních zařízeních 2006/42 / ES a DIN EN 60519-6.
Patentovaný proces je úspěšně používaný již od roku 2018
Po zkušební fázi, od roku 2018 pracuje mikrovlnná dezinfekce velmi úspěšně. Vedoucí závodu Arne Andersen vysvětluje: „Kontaminace nádob biofilmem je hlavní výzvou v potravinářském průmyslu.
I my v Kaitrade se snažíme s našimi službami a produkty podpořit výrobce v České a Slovenské republice.